dimecres, 14 de novembre del 2007

COM ERA L' ANTIGA ESGLÉSIA DELS MASOS ( MÓRA LA NOVA)

La primera missa a Móra la Nova després de la Guerra Civil es va tindre que celebrar al carrer degut a la inexistència de temple.
La fotografia de l'any 1939 és de la plaçeta de Ca Nogués i l'altar està situat al Racó ( Ca Nolla).

Avui ha arribat a les meues mans un dibuix de com era l' església dels Masos.Este dibuix l'ha fet la familia Montaña a partir de testimonis orals.
Lo meu padrí Lluís de Ca Nogués m'explicaba com era lo temple quan jo era petit.Ningú al nostre poble conserva una fotografia del temple, per això este dibuix és de gran valor històric per a tots els moranovencs.

Reconstrucció feta amb dibuix de l' església dels Masos.
Per fer la imatge més gran cal clicar a sobre.

Descripció del vell temple parroquial:
Lo campanar de cadireta era asimètric, amb una campana gran i una petita , s'hi podia accedir per a desenredar les cordes de les campanes per mig d'una trapa que comunicaba al damunt de la volta gran.
A cada cantonada de la façana hi havia un piló de protecció fet amb pedra de granit(no estan dibuixats).
Al cel obert de l' abadia hi havia un terradet amb barana com eixida de la cuina . A baix hi havia un pati o corralet.
Lo balcó de la dreta era lo del menjador.Tot just a baix hi havia una sala per guardar los passos de les processons de Setmana Santa.
Lo balcó de l'esquerra era la zona del despatx i les habitacions de l' abadia.
La finestra de damunt del balcó de la dreta era la sala de guardar les imatges velles i l' accés a l'espai damunt la volta del temple.
L' església era la parròquia de la Mare de Déu del Remei, patrona dels Masos, el copatró era Sant Domingo i Sant Antoni i Sant Pau hi tenien altar.
Durant la Guerra Civil lo temple va ser desmuntat fins als solaments , los hòmens de dretes de la vila van ser obligats a procedir a la demolició de l' església. L' excusa fou que dos carros junts no podien passar per davant de l' església i calia fer una plaça més gran.
Les enrunes del temple i la casa abadia van servir per omplir el terraplè al costat del barranc de Nolla ( l' actual Passeig de Mossen Joan).

Autoritats locals i capellans retratats a la porta de l' església de Móra la Nova .

La fotografia es pot datar l'any 1933 o 1934 ,doncs hi surten ma mare Rosita Solé que aleshores era una criatura sentada a les faldetes de ma iaia Mundeta Hernández.

Processó de Corpus sortint del carrer de Sant Fernando i passant per la Plaça del Pou.

Lo tomb de la "provessó" abans de la Guerra Civil era el següent: es sortia de la plaça de la Constitució(plaçeta de Missa) ,carrer de Sant Fernando( aleshores era lo carrer major)plaça de Caballé(plaça del pou),carrer de Mendizábal(anteriorment Virgen del Remedio i actualment n' és la part estreta del carrer Major), i carrer de Sant Domingo per retornar a l' església dedicada a la Mare de Déu del Remei.
He reconegut dos dels portadors de la peanya ,un era lo meu padrí Lluís Nogués Alcoverro i l' altre lo meu iaiastre l' Àngel Nogués Alcoverro.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

I tant que tinc estes fotos, lo que surt amb els braços creuats entre els capellans és Vicenç Ciurana Romero, mun reiaio, que també era director de la banda de música.

Mia ha dit...

sorpresa, Lluis Nogues hermano de mi abuelo Josep (pepito), mi madre le ancantara esta pagina cuando la vea, pues fue criada en "Ca Nogues"

2teixidor ha dit...

Mia que potser ets filla de l' Elisa? Si és així representa que natros som cosins prims.